top of page

Μελέτη Βιβλιογραφίας

  • Αναζήτησε αξιόπιστες πηγές

  • Μάθε πως να συντάσσεις βιβλιογραφικές πηγές

Anchor 1

Αξιόπιστη βιβλιογραφία

Η αξιοπιστία των βιβλιογραφικών σου αναφορών αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό συστατικό για μία επιτυχημένη εργασία. Είτε πρόκειται για μία απλή εργασία εξαμήνου είτε για διδακτορική διατριβή, η ποιότητα των πηγών πρέπει να είναι πάντα εξαιρετική. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν κατά την έρευνα σου.

Είδη πηγών

Συχνά οι φοιτητές παρασύρονται και χρησιμοποιούν ως πηγές πληροφόρησης τυχαία άρθρα στο διαδίκτυο, εργασίες άλλων φοιτητών, πτυχιακές, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης κ.α.. Όλα αυτά όμως δεν αποτελούν έγκυρες πηγές και θα αποτελέσουν αιτία να κοπείς. Οι επιλογές για έγκυρη πληροφόρηση είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες. Οι κυριότερες από αυτές αποτελούν πανεπιστημιακά συγγράματα, διδακτορικές διατριβές και επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Χρονολογία πηγών

Ιδανικά οι πηγές σου πρέπει να είναι 10ετίας. Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανή τη χρήση πληροφοριών που δεν ισχύουν πλέον. Για παράδειγμα σε ένα θέμα ιατρικής μπορεί μία μέθοδος να έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 20 χρόνια έστω και σταδιακά, ενώ τα τελευταία 10 να μη χρησιμοποιείται καθόλου. Είναι όμως πιθανό να βρεις αναφορά σε αυτή σε μία επιστημονική έρευνα 25 ετών. Οπότε καλό είναι να βρίσκεις πρόσφατες αναφορές για κάθε πληροφορία που αντλείς. Δε θα ήθελες να γράψεις για κάτι το οποίο ο καθηγητής σου γνωρίζει ότι δεν ισχύει πλέον.

Ποσότητα πηγών

Κάποιες σχολές απαιτούν από τους φοιτητές τη χρήση ενός ελάχιστου αριθμού βιβλιογραφικών αναφορών για τη συγγραφή των εργασιών τους. Ο λόγος είναι ότι η χρήση πολλών πηγών οδηγεί αναπόφευκτα στη διαστάβρωση πληροφοριών. Σε μία απλή εργασία εξαμήνου συνίσταται να χρησιμοποιήσεις πάνω από 10 πηγές ενώ για μία πτυχιακή από 40 και πάνω.

Συστήματα αναφορών

Μία σωστά δομημένη εργασία προϋποθέτει τη χρήση ενός συγκεκριμένου συστήματος βιβλιογραφικών αναφορών. Τα συστήματα αυτά είναι δομημένα έτσι ώστε να παρέχουν στον αναγνώστη πλήρη ενημέρωση για την προέλευση της πληροφορίας. Για παράδειγμα στο σύστημα APA θα βρείτε τις εξής πληροφίες στις πηγές επιστημονικών άρθρων με την αντίστοιχη σειρά: Συγγραφείς, έτος, τίτλος άρθρου, όνομα περιοδικού, έκδοση, σελίδες που καταλαμβάνει στο περιοδικό και doi στο οποίο μπορεί να βρεθεί.

bottom of page