top of page
Stationary photo

Εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας

Μάθε πως να δομείς μία σωστή πτυχιακή

Anchor 1

Γράψε μία εξαιρετική πτυχιακή

Κάθε εργασία σου, συμπεριλαμβανομένης της πτυχιακής ή της διπλωματικής σου, πρέπει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη δομή, η οποία συχνά καθορίζεται από το ίδρυμα που σπουδάζεις αλλά κατά κύριο λόγο ακολουθεί ένα καθιερωμένο πρότυπο συγγραφής που ισχύει παγκοσμίως.

Stationary photo
Screenshot_4.jpg
Screenshot_4.jpg

01

Εξώφυλλο

Το εξώφυλλο της πτυχιακής σου πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες:

  • Όνομα πανεπιστημιακού ιδρύματος

  • Logo Πανεπιστημιακού ιδρύματος (προαιρετικά)

  • Όνομα σχολής (π.χ. θετικών επιστημών)

  • Όνομα τμήματος (π.χ. χημείας)

  • Όνομα τομέα (ειδίκευση)

  • Τίτλος πτυχιακής

  • Στοιχεία φοιτητή (ονοματεπώνυμο, Α.Μ.)

  • Στοιχεία επιβλέποντων καθηγητών

  • Πόλη και Ημερομηνία

02

Περίληψη

Η περίληψη βοηθάει τον αναγνώστη να καταλάβει αν τον ενδιαφέρει το περιεχόμενο της εργασίας. Πρέπει να περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές πληροφορίες που αναλύονται μέσα στην εργασία, από την εισαγωγή της μέχρι και τα συμπεράσματα.

Screenshot_14.jpg
Screenshot_15.jpg

03

Πίνακας Περιεχομένων

Συνιστάται η χρήση αυτόματου πίνακα περιεχομένων ώστε να μπορούν να γίνουν διορθώσεις με μεγαλύτερη ευκολία.

04

Πίνακες (Διαγραμμάτων, Πινάκων, εικόνων κλπ)

Συνιστάται όλοι οι πίνακες, οι εικόνες, διαγράμματα κλπ να είναι αριθμημένα αυτόματα με λεζάντες. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόματους πίνακες οι οποίοι λειτουργούν ως ευρετήρια. Βοηθάει τον αναγνώστη να βρει συγκεκριμένες πληροφορίες γρήγορα.

Screenshot_16.jpg

05

Πρόλογος

Ο πρόλογος χρησιμεύει για να εξηγήσει στον αναγνώστη τους λόγους και τα μέσα με τα οποία εκπονήθηκε η πτυχιακή. Αποτελεί επίσης μία περιγραφή του εργαστηρίου στο οποίο εκπονήθηκε ή της ερευνητικής ομάδας.

06

Εισαγωγή

Αποτελεί ουσιαστικά την 1η ενότητα της πτυχιακής. Εδώ παρατίθενται ιστορικά ίσως στοιχεία και αναλύονται βασικές έννοιες και ερευνητικά ερωτήματα που είναι χρήσιμα για την κατανόηση του περιεχομένου της πτυχιακής.

07

Κυρίως θέμα - Δομή

Η εργασία χωρίζεται συνήθως σε θεωρητικό και ερευνητικό μέρος (αν υπάρχει). Περαιτέρω χωρίζεται σε κεφάλαια όπου στο κάθε κεφάλαιο αναπτύσεται πλήρως μία πτυχή του υπό μελέτη αντικειμένου

08

Κυρίως θέμα - Θεωρητικό Πλαίσιο

Στο πρώτο μέρος του κυρίως θέματος ο φοιτητής παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της βασική θεωρίας του υπό μελέτη θέματος ώστε να εξοπλίσει τον αναγνώστη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για να κατανοήσει το υπόλοιπο της εργασίας.

09

Κυρίως θέμα - Βιβλιογραφική Ανασκόπηση

Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα μίας πτυχιακής διαδραματίζει η ποιότητα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης του φοιτητή πάνω στο θέμα. Μία καλή πτυχιακή περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες και πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες για την κάλυψη του θέματος από άλλες ερευνητικές ομάδες πάνω στο αντικείμενο. 

10

Κυρίως θέμα - Μεθοδολογία & Αποτελέσματα έρευνας (αν έγινε έρευνα)

Στην περίπτωση που η εργασία περιλαμβάνει έρευνα, πρώτα αναλύεται η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε και στη συνέχεια τα αποτελέσματα της έρευνας αναλυτικά.

11

Συμπεράσματα/Σύνοψη

Εάν η πτυχιακή δεν περιλαμβάνει έρευνα, τότε στο τέλος αρκεί μία σύνοψη και διατύπωση τελικών σκέψεων πάνω σε όσα παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν. Ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ερευνητικό κομμάτι απαιτείται η ανάλυση και η έκδοση συμπερασμάτων από τα πειραματικά αποτελέσματα.

12

Βιβλιογραφία

Η βιβλιογραφία στο τέλος της εργασίας πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή της πτυχιακής και μόνο αυτές. Χρησιμοποιείται κάποιο συγκεκριμένο σύστημα αναφορών ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε ιδρύματος (APA, Harvard, κλπ)

13

Παραρτήματα (αν χρειάζονται)

Ειδικά στην περίπτωση ερευνητικής εργασίας τοποθετούμε σε παραρτήματα μετά τη βιβλιογραφία υλικό που χρησιμοποιήθηκε ή αναπτύχθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής όπως ερωτηματολόγια, κώδικας, κ.α.

14

Μορφοποίηση

Η πιο συνηθισμένη μορφοποίηση πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνει γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, διάστοιχο 1,5 σε Α4. Κάθε ίδρυμα παρέχει τον δικό του αναλυτικό οδηγό για τη μορφοποίηση των ακαδημαϊκών εργασιών των φοιτητών του. Αναζητήστε το έγγραφο αυτό για να είστε σίγουροι ότι πληρείτε όλα τα κριτήρια.

bottom of page